Снимка: Istock

Приемът на витамини е добра стратегия, когато е налице риск от дефицит или в организма ви наистина е настъпил недостиг на някои ценни елементи. За да избегнете нуждата от допълнителен прием на витамини, е много важно да се храните разнообразно и здравословно, така че тялото ви да получава необходимите витамини чрез храната и да не се налага прием на хранителни добавки.

Но когато това се наложи е добре да знаете кои витамини се усвояват по-качествено в присъствието на храна. Някои витамини изискват прием по време на хранене, което улеснява тяхното разтваряне в организма и качественото им усвояване от клетките и тъканите.

Кои са витамините, които трябва да се приемат по време на хранене?

Витамин В12

Витамин В12 се усвоява по-трудно от организма. Структурата му е крехка и докато достигне до крайното си предназначение е поставен пред сериозни предизвикателства в стомашно чревния тракт. Добре е да се приема по време на хранене, защото отделянето на стомашни сокове стимулира усвояването му наред с останалите хранителни вещества, които консумирате в момента.

Витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че се нуждае от мазнини в храната, с помощта на които да се разтвори качествено в организма. Важно е тези мазнини да са полезни, например мононенаситени мастни киселини, полиненаситени мастни киселини, омега-3, омега-6. Всички те се срещат в ядките, семената, рибата, нетлъстото месо, яйцата, бобовите растения.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase