Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между зехтина, зеления чай, цитрусите, куркумата, орехите, рибата, авокадото, доматите? Те не само са богати на важни хранителни елементи, но са едни от най-полезните храни за детоксикация на черния дроб. Рядко се замисляме за здравето на черния дроб, но докато хапваме обилно, консумираме алкохолни и газирани напитки, излагаме се на стресови ситуации, именно черният дроб е този, на който се налага да работи извънредно, за да прочисти токсините от тялото ни, за да поддържа добър метаболизъм, плюс още десетки функции, които има да изпълни.

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Един от начините да се грижим за него всеки ден е като спортуваме и се храним здравословно. Тъй като зеленчуците съставляват здравословното меню, вижте някои от най-полезните за черния дроб, помагащи му да се детоксикира.

Кръстоцветни зеленчуци

Обичате ли да хапвате броколи, зеле кейл, кресон, бок чой, карфиол? Тези полезни за черния дроб зеленчуци са богати на серни съединения, витамини, минерали и фибри, за които е известно, че поддържат черния дроб здрав.

Чесън

Чесънът е суперхрана и една от най-полезните за прочистване на черния дроб, поради съдържащите сяра съединения, които помагат за защитата на черния дроб от увреждане, сочат изследвания. Той също така насърчава детоксикацията на черния дроб и редица проучвания показват, че консумацията на суров чесън или чесън на прах може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase