Снимка: БГНЕС

Случаите на рак може да скочат с 77% до 2050 г. според Световната здравна организация. Най-често срещаният рак при жените е този на гърдата, а при мъжете - на белите дробове. България е на 68 място от 191 страни по брой онкоболни. Безплатни прегледи по повод Световния ден на рака, който беше в неделя, започват от понеделник в редица лечебни заведения в страната.

Доц. д-р Веселин Попов, завеждащ Клиниката по лъчелечение към университетската болница ”Св. Георги" в Пловдив, каза пред  NOVA NEWS, че скрининговите програми са изключително важни за ранна диагностика на онкологичните заболявания.

Лекарят допълни, че повечето от тях са безплатни, включително мамографията при жени над 40-годишна възраст и изследване на PSA при мъже над 50.

По думите на д-р Попов докладът на СЗО е много тревожен, тъй като показва, че ако през 2012 г. е имало около 14 милиона нови случая, то през 2020-а те нарастват до 20 милиона. Доцентът каза, че очакванията са до 2030 г. броят им да се повиши до 21 милиона.“Това е увеличение от близо 50% само за 18 години”, допълни той.

Лекарят каза още, че в клиниката, която завежда, има пациенти на различни възрасти. Той посочи, че факторите, които обусляват появата на карцином, са затлъстяване, стрес, намалена физическа активност, употреба на алкохол и цигари, както и замърсеният въздух.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase