Снимка: Istock

Разплаквате ли се лесно, когато гледате филм, четете книга, чуете за нечия тежка житейска съдба? Може би винаги сте били такива или пък това се е променило и в последно време емоциите ви по-често се проявяват чрез плач. Една от най-често срещаните причини за това може да се окаже наличие на бременност, предменструален синдром, пременопауза, менопауза.

Какво друго може да доведе до често плачене?

Това е биология

Въпреки че плачът е естествен за всички човешки същества, всъщност полът играе роля. Жените плачат повече в сравнение с мъжете. Биологично жените са устроени да плачат много повече от мъжете. Дамите са склонни да имат по-високи нива на репродуктивния хормон пролактин, което ги кара да проливат сълзи често, докато хормонът тестостерон не „позволява“ на мъжете да плачат, сочат западни изследвания.

Хроничен стрес

Още една причина да се разплаквате лесно е хроничният стрес. Стресът може да повлияе на емоциите ви и да причини пълен хаос. Когато изпитвате силен стрес за дълъг период от време, това може да причини значителни щети на психиката ви. Вашето ниво на толерантност за справяне с допълнителен стрес намалява драстично. Животът започва да ви кара да се чувствате претоварени, а реакциите ви дори към най-малките предизвикателства ви карат да реагирате бурно.

Когато се разплаквате лесно е възможно да почувствате силен гняв, тревожност и депресия, да се почувствате обезсърчени. Може да се окаже, че плачете дори затова, че сте си изпуснали шапката на земята.

Тъй като умът ви се чувства под постоянна атака на стреса, плачът ще изглежда като единственото нещо, което можете да направите, за да почувствате известно облекчение.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase