Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри нов механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ. Идеята на законопроекта е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства.

В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти.

Ако законопроектът бъде одобрен в пленарната зала, новите правила за заплащане на онколекарствата ще влязат в сила от 1 юли. Те слагат таван на цената, по която Здравната каса ще заплаща  медикамент на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени.

Таванът ще се изчислява през 6 месеца, по формула, която би трябвало да ограничи възможностите за надценки на търговците на едро, които доставят лекарства на лечебните заведения. Един от вносителите на законопроекта и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов.

Очаква се през първите шест месеца чрез механизма да бъдат спестени около 10 милиона лева от разходите на Здравната каса, като това няма да се отрази върху джоба на пациентите.

Законопроектът трябва да бъде гласуван окончателно утре, за да отмени заложения от 1 февруари вариант за плащане на онколекарства, според който Касата ще плаща на най-ниската доставна цена, а това според болнични организации ще застраши лечението на онколболните у нас.

Д-р Емануил Найденов, председател на "Български лекари за ново здравеопазване" определи новия механизъм за определяне на цените като "опит за летене".

"В едно лечебно заведение лекарството струва 2.50 лв., а в друго за 25 лв. Оказа се за съжаление, че е това е законово регламентирано и позволено. Нашето послание беше да представим публично този проблем и как се случва. Както всеки продукт когато се произведе лекарство попада в търговски представители и се транспортира до потребителя, всъщност болницата е пациентът. Държавата е решила да реимбурсира търговска разлика до 25 лв. Търговецът в крайна сметка е този,  който калкулира разликата", каза пред БНР д-р Найденов.

Кой печели най много по веригата то е ясно не само на мен, а на всички. Звеното по веригата, което реализира са търговците и те казват "това ни е позволено и ако имате въпроси се обърнете към законодателя", коментира лекарят  и обясни: "Философията на закона че, трябва на конкурентен на принцип отделните търговци да предлагат най-ниската цена. Сега не се получава. Но хипотетично, ако имате болница  и до момента не реализира печалба, но притежавате холдинг, в които имат дружество, което се занимава с търговия на лекарства и сам си поръчвате за болницата. Ако се случи хипотетично това в конкурса ще се явява лицето, което поръчва - конфликт на интереси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase