Снимка: Istock

Отслабването е труден процес, който изисква стриктност в храненето, включване на повече движение и най-вече постоянство. Ако искате да намалите теглото си и да го задържите, никоя от краткотрайните диети няма да ви помогне, защото те имат йо-йо ефект. Поддържането на оптимално тегло се постига с трайна промяна в навиците и храненето, които трябва да останат част от ежедневието ви винаги.

В този смисъл е добре да изберете най-подходящия режим на хранене за вас според индивидуалните ви нужди и особености на организма.

Но едно е сигурно – за да отслабнете, приетите калории не трябва да надвишават енергийния ви разход. Ето защо нискокалоричните храни трябва да заемат централно място в менюто. Те дават множество хранителни вещества и микроелементи, без да ви товарят с излишни калории.

Кои са най-бедните на калории храни, които засищат и са подходящи за диета?

Целина

Целината е много полезна при всякакви диети. Тя е изключително бедна на калории, но много богата на фибри, вода, витамини и минерали. Можете да я похапвате в изобилие в прясно и сготвено състояние. Подходяща е за салати, сосове, гарнитури, супи, печени ястия.

Краставици

Краставиците са също така бедни на калории, но съдържат ценни вещества. Богати са на фибри и вода. В тях се съдържа ценният витамин К, така важен за костите и кръвосъсирването.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase