Снимка: Istock

Знаем, че храните и напитките, които консумираме всеки ден са от съществено значение за здравето на стомашно-чревния тракт. Дългогодишни изследвания са доказали, че има връзка между здравето на червата и мозъчната функция, както и нивата на възпаление в тялото ни. Нашият чревен микробиом представлява популацията от микроби в храносмилателната ни система, която е в деликатен баланс.

Поддържането на правилното количество добри бактерии в микробиома може да има значително въздействие върху здравето ни. Около 70 процента от имунните клетки се намират в червата. Ето защо е важно какво ядем.

Хубавото е, че има редица полезни храни, които можем да добавим към менюто си.

Вижте кои, освен кисело мляко и кефир са особено полезни за стомашно-чревния тракт.

Кимион

Кимионът е популярна подправка, използвана в много традиционни ястия. Но освен че придава повече вкус и аромат, той е една от най-полезните подправки за храносмилането. Смята се, че допринася за облекчаването на лошото храносмилане, като насърчава активността на храносмилателните ензими. Кимионът също има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Какао

Какаото е суперхрана. Флавоноидите, открити в какаовите зърна, имат антиоксидантен ефект, също като канелата, смятат учени. Какаото може също да намали нивата на стрес и да подобри настроението, което допринася за подобряване на храносмилателната функция. Някои западни изследвания показват също, че какаото може да ускори метаболизма и да подпомогне чревния биом, минимизирайки растежа на „лошите“ бактерии, свързани със състояния като синдром на раздразнените черва.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase