Снимка: БГНЕС

Грипните щамове са точно тези, които са включени във ваксината, каза  пред БНР вирусоогът проф. Радостина Александрова и подчерта, че до края на сезона е възможно да се прави ваксинация.

Тя посочи, че няма нищо необичайно в това, че във втората половина на януари случаите на грип растат и се стига до обявяване на грипни епидемии в различни области на страната.

"Това, което каза Европейският център за контрол на заболяванията, е, че напоследък сме в период, в който грипът успя да надделее над Covid-19", обясни проф. Александрова.

По думите ѝ отделните грипни щамове не могат да бъда разграничени по симптомите:

"Грипът започва много бързо, сграбчва ни. Това е една инфекция, която по никакъв начин не бива да се подценява. Тя може да усложни ситуацията при хора, които имат съпътстващи заболявания, особено сърдечносъдови и диабет. Не случайно точно тези хора, както и хората над 65 години са приоритетни за поставяне на ваксина. И особено малките деца, не трябва да забравяме за първата среща на малките деца с грипа", каза проф. Александрова.

Проф. Александрова припомни препоръките за добра хигиена и добро овлажняване на въздуха в помещенията, защото грипните вируси обичат ниската влажност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase