Снимка: iStock

Нашата цел, когато се храним, най-често е да се чувстваме удовлетворени и нахранени известно време след това. „Издръжливостта“ на храната или способността ѝ да ви направи достатъчно сити – и да не мислите за ядене за разумен период от време след това – не само ви помага да спестите пари от постоянно пазаруване и осигурява трайна енергия, но също така е показателно за нейния здравословен хранителен състав.

Но кои хранителни вещества предлагат предимството да задоволят естествения ви апетит – и в кои храни може да ги откриете? Ето списък със засищащи, питателни храни, които да включите във вашите ястия и закуски за енергия през целия ден.

Какво прави една храна засищаща?
Засищащата сила на храната или напитката се свежда до нейната хранителна плътност. Обикновено храни с високо съдържание на протеини, фибри, мазнини и вода ще ви държат сити по-дълго време.

Протеините, мазнините и фибрите отнемат повече време за смилане, което забавя метаболитния процес. Това води до забавено усвояване на хранителните вещества, което спомага за усещането за ситост и удовлетворение за по-дълъг период от време след консумация на храни, богати на тези хранителни вещества.

Това също води до притъпен отговор на кръвната захар, което означава, че кръвната захар ще се повишава и пада по-постепенно след хранене. По-умерените пикове и спадове на кръвната захар са основна полза за тези с метаболитни проблеми, като диабет тип 2, като същевременно повишават цялостното удовлетворение, тъй като храните, които водят до по-бързи пикове и спадове на кръвната захар, обикновено ни оставят гладни, жадни и с ниска енергия не след дълго след хранене.

Когато разглеждате етикета за хранителна стойност на закуски и хранителни стоки, можете да посегнете към тези с два или повече грама протеин, мазнини и/или фибри за още по-засищаща хапка.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase