Снимка: Istock

Макар и да сте си мислели, че ще устоите на празничните обеди и вечери, може би тайно сте похапвали малко повече. Време е да се върнете към работните си задължения и навярно усещате, че не се чувствате комфортно в дрехите си. Може би сте качили някой друг килограм или пък сте задържали течности. Каквато и да е причината за това следпразнично „неразположение“, можете да действате, при това още днес.

Избягвайте диетите за бързо отслабване

Хората често искат да отслабнат и пристъпват към бързи решения, които може да не са подходящи за тях. Консумирането на по-малко от 800 калории на ден може да ви помогне да свалите килограми бързо, но когато се върнете към по-нормалните си хранителни модели, метаболизмът ви ще се забави и теглото ще се върне обратно. Екстремните диети могат да причинят раздразнителност, световъртеж и постоянен глад.

За повечето хора е препоръчително да започнат с една малка промяна и да изградят здравословни навици за хранене и активност. Можете да намалите количеството мазнина, когато готвите или пък като за начало, да спрете да консумирате пържени храни и да се фокусирате върху яденето на повече плодове и зеленчуци. Те понижават нивата на кръвната захар и холестерола и помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания и затлъстяване.

Следете големината на порциите си

Много хора допускат грешката да се хранят „на крак“, дори и вкъщи. Ако не слагате храната, която консумирате в чиния, можете много лесно да погълнете доста калории. Затова избягвайте да ядете направо от тенджерата или тавата. Следете за размера на порциите си. Препоръчителното количество на порция паста или ориз е около 60 г в сурово състояние.

Ако измерите храната си, може да бъде шокиращо, че често пъти хапвате няколко порции на всяко хранене или лека закуска. Можете да се ориентирате и по етикета върху хранителните продукти, относно размера на порциите и калориите и да видите дали наистина имате нужда от повече от една порция. Четенето на етикетите ще ви помогне да направите по-здравословен избор относно съдържанието на мазнините, захарта и солта в храните.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase