Снимка: Istock

Хистаминът е химикал, отговорен за няколко важни функции, включително, сред които предаване на съобщения до мозъка, допринася за освобождаването на стомашна киселина за подпомагане на храносмилането, освобождаване след нараняване или алергична реакция като част от имунния отговор на тялото.

Човешкото тяло естествено синтезира хистамин и ензима диаминоксидаза (DAO). Храносмилателният ензим DAO е отговорен за метаболизирането на хистамин, който консумирате от храната, тъй като има и храни, които съдържат повече или по-малко хистамин. гастроезофагеална рефлуксна болест, хранителни алергии и други.

Вероятно сте чували за непоносимост към хистамин. Тя не означава, че имате непоносимост към него, а че тялото ви не може да преработи хистамина ефективно.

Може да развиете непоносимост към хистамин, ако тялото ви развие дефицит на DAO ензим и не може да разгради хистамина, сочат западни изследвания. Някои медицински състояния могат да увеличат риска за развитие на непоносимост към хистамин. Сред тях са някои състояния на черния дроб, болест на Крон, хроничен стрес, синдром на раздразнените черва и синдром на пропускливите черва, алергии към храни и други.

Кои са едни от най-често срещаните симптоми на хистаминова непоносимост?

Възможни са подуване и болки в корема, запек, газове в корема, повръщане, диария, умора, сърбяща кожа, главоболие и мигрена, копривна треска, сърбяща кожа, хипертония, кихане и проблеми със синусите, нередовен месечен цикъл и други. Разбира се, при наличието на някои от тези неразположения, винаги е важно да не отлагате консултация с лекар, тъй като може да се касае за съвсем друг здравословен проблем.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase