Снимка: Istock

Запекът е едно от най-мъчителните състояния, свързани с храносмилателния тракт. Когато изхождането не е нормално и не се случва редовно, коремът е подут, имате газове, усещане за силна тежест, лошо храносмилане. Освен всичко това запекът създава условия за задържане на токсини в тялото, които трябва да бъдат изведени по най-бързия начин, защото влияят силно негативно на здравето и красотата.

Преди да посегнете към медикаментите за облекчаване на запека, вижте как храната може да ви помогне за нормализиране на храносмилането и изхождането. Някои храни имат особени ползи в регулирането на червата и имат свойството да облекчават запека.

Кои са най-полезните храни против запек?

Листни зеленчуци

Всички листни зеленчуци са много богати на фибри и вода. Тази комбинация играе съществена роля в регулирането на червата, ускоряването на движенията им в изтласкването на хранителните остатъци и отпадъци. Водата в тези зеленчуци хидратира тъканите на храносмилателния тракт, което е много важно за облекчаване на запека.

Фибрите в листните зеленчуци подхранват бактериите в червата и подобряват техните функции. Когато чревната флора е в добро състояние, храносмилането и изхождането се подобряват.

Вода с лимон

Лимонът има алкализиращо действие, което е много важно за подобряване на чревната флора и облекчаване на запека. Лимоновият сок разреден с вода има детоксикиращ ефект, потиска киселините в стомаха, намалява стомашно-чревните неразположения, включително болки и спазми. За да подобрите изхождането и да направите дебелото си черво редовно, пийте по една чаша вода с лимонов сок всяка сутрин на гладно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase