Снимка: Istock

Когато говорим за неприятни усещания, може би болките в ставите са доста пренебрегвани. Мнозина от нас са склонни да ги „занемаряват“, тъй като те не са животозастрашаващи състояния. Но пък за сметка на това, те могат да бъдат доста неприятни и да влошат качеството ви на живот. Как да облекчите болките в ставите?

В следващите редове ще ви предложим няколко лесни съвета. Ето ги и тях:

Не спирайте да се движите

Когато изпитвате болка, последното нещо, което може би искате да направите е да станете и да се раздвижите. Но поддържането на физическа активност всъщност е една от рецептите за облекчаване на болките в ставите. Движението може да намали болката и сковаността, да увеличи обхвата на движение и да укрепи мускулите, които поддържат вашите стави. За целта можете да изпълнявате упражнения, които не са с голямо натоварване като плуване, колоездене или дори ходене.

„Това са чудесни начини да се раздвижите“, споделя Брайън МакКардел, доктор по медицина, ортопедичен хирург от Banner Health Center в Глендейл, Аризона. Според специалиста, мнозина по-възрастни избягват редовни аеробни упражнения в продължение на години (поради остеоартрит например), тъй като се притесняват, че ще „разрушат ставите си още по-рано“. Оказва се, че такива хора преодоляват болката по-добре, ако тренират редовно. 

Поддържайте теглото си в норма 

Ако имате наднормено тегло, загубата дори на малко килограми може да облекчи допълнителния натиск, който ставите ви понасят. Можете да постигнете това чрез здравословна диета и повече движение. Не забравяйте и да поддържате организма си хидратиран. Така ще се чувствате по-сити и ще се предпазите от задържането на вода.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase