Снимка: Istock

Храненето по време на бременност е много важно за здравето на развиващото се бебе и това на майката. Добре е да се спазва здравословен режим на хранене, който да включва всички необходими хранителни вещества. Диетата трябва да е богата на витамини, минерали, антиоксиданти, ценни полезни мазнини, протеини.

Но има някои храни, които могат да са особено опасни по време на бременност, заради което е добре изцяло да бъдат избягвани.

Кои са най-опасните храни по време на бременност?

Колбаси, деликатесни меса

Колбасите и деликатесните меса не са подходящи по време на бременност, защото много от тях съдържат сурово месо. То може да е опасно за здравето на плода и майката заради бактериите в него. Ако консумирате обилно подобни продукти, това крие риск от спонтанен аборт, инфекции, здравословни проблеми по време на бременността.

Скумрия

Скумрията е мазна риба, която по принцип е богата на омега-3 мастни киселини и е полезна. Но през бременността е добре да се въздържате от нея, защото в нейното месо има голямо количество живак. Този метал е опасен за развитието на бебето, може да увреди нервната система и сърцето му, да породи вродени дефекти.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase