Снимка: Istock

Магнезият е един от най-важните минерали за функциите на човешкото тяло. От него зависят множество процеси в организма, които поддържат баланс в протичането на редица функции. Популярно е схващането, че от магнезий основно се нуждаят хора, които тренират редовно и усилено, така че да предотвратят поява на крампи.

Всъщност, магнезият има далеч повече ползи за здравето, заради които е важно да следите за неговите нива. Можете да наблегнете на храни, които съдържат магнезий и да ги включвате редовно и ежедневно в храненето, а можете и да обмислите прием на добавки при нужда.

Защо магнезият е важен не само за трениращите хора? Какви са неговите функции?

Поддържа сърдечносъдовата дейност в норма

Магнезият отговаря за качествения пренос на нервни импулси от нервната система към мускулите. Мускулите не са само онези части от тялото ви, които покриват ръцете, краката, гърба, седалището, които се опитвате да стегнете и подобрите с тренировки.

Мускулите са и невидима част от всяка тъкан в тялото. Сърцето е мускул, мускулни влакна съдържат и кръвоносните съдове. И в този смисъл балансираните нива на магнезий са от изключително голямо значение за правилната функция на сърдечносъдовата система, така че да успява да осигури необходимото за вашето здраве и качество на живот.

Подобрява паметта и концентрацията

Тъй като магнезият е много важен за нервната система, той допринася и за подобряване на паметта и концентрацията. Достатъчните количества магнезий в тялото спомагат да се справяте по-добре с нова информация, да систематизирате и използвате старата, да имате услужлива памет и да се концентрирате по-лесно в сложни и предизвикателни ситуации.

Против главоболие и за добър сън

Магнезият може да ви помогне да се справите с мигрената и силното главоболие. Освен това е много ценен и при безсъние. Ако страдате от недостиг на магнезий, вероятността да имате чести главоболия и проблеми със съня е голяма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase