Снимка: Istock

Раждането е свързано с болка и всяка жена е наясно с това. Болката обаче може да има много по-голям интензитет, ако са налице някои фактори, които я усилват. Но знаейки за тях, вие можете да направите необходимото, за да намалите болката и да направите раждането възможно по-безболезнено с помощта на техники и предварителна нагласа.

Кои са факторите, които правят болката при раждане по-силна?

Страхът

Нормално е да се страхувате преди раждането. Ако не изпитвате никакви емоции, това би било по-скоро нетипично, отколкото нормално. Но е важно да не се поддавате крайно на страха и да позволявате той да заеме мащабни измерения в главата ви.

Колкото и трудно да звучи, опитайте се да намалите страха от раждането. Можете да го постигнете с разговори със специалисти, с помощта на техники за дишане и медитация, йога за бременни, повече движение, което успокоява нервната система и стимулира освобождаването на ендорфини, потискащи болката.

Лежане по гръб

Лежането по гръб е противопоказно при бременност, особено в последния триместър. Избягвайте го, защото усилва болката в корема, гърба, кръста, а и предизвиква притискане на важни кръвоносни съдове.

Дехидратация

Ако тялото ви е дехидратирано, болката при раждане може да се усили значително. Това е така, защото всички тъкани страдат заради липсата на достатъчно течности в организма. Поддържането на добра хидратация може да облекчи болките и стреса в тялото, да допринесе за по-леко протичане на раждането и да помогне да се преборите с умората.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase