Снимка: Istock

Тиквата е есенен сезонен продукт, който можете да използвате по много начини в менюто си. Тя е изключително полезна, защото съдържа фибри, антиоксиданти, бета-каротин, който в тялото се разпада до витамин А. Освен това е много бедна на калории, което я прави превъзходна храна за отслабване.

Есента е сезонът на тиквата и има много причини тя да се превърне в редовен продукт на трапезата ви.

Вижте защо тиквата е толкова полезна за здравето.

Подобрява храносмилането

Благодарение на фибрите в състава си, тиквата засища, без да товари организма с излишни калории. Тя дава много енергия и ви прави жизнени, способни да се справяте с всички ежедневни предизвикателства, без гладът да ви измъчва.

Тиквата е богата на фибри, което прави изхождането редовно, бори се със запека, ускорява секрецията на храносмилателни ензими и стимулира детоксикирането на организма.

Превенция на рак

Тиквата е много богата на антиоксиданти. Те се борят с възпаленията в клетките и тъканите, потискат влиянието на свободните радикали, причиняващи хронични и дегенеративни изменения в клетките, включително злокачествени, водещи до рак.

Тиквата съдържа много голямо количество витамини А и С, които са антиоксиданти със силно въздействие и това допълнително допринася за превенцията на рак, включително рак на панкреаса, гърдата, дебелото черво.

Контрол на кръвното налягане и холестерола

Тъй като тиквата е с високо съдържание на фибри и е бедна на захари, това я прави прекрасен помощник в контрола на кръвното налягане и холестерола – два важни фактора за добро сърдечносъдово здраве.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase