Снимка: Istock

Подправката кардамон произхожда от влажните гори на Южна Индия. Тя е популярна съставка в южноазиатски ястия, особено къри, но и в скандинавските сладкиши. Кардамонът има уникален вкус, като са известни три вида – зелен, мадагаскарски и черен кардамон. Висококачественият кардамон може да бъде скъпа подправка за закупуване, подобно на канелата и ванилията, но в рецепти с него обикновено се изисква малко като количество.

Подправката се комбинира добре със съставки като канела, ванилия, бадем, джинджифил, карамфил, кокос и роза, какао. Кардамонът може да се добавя към чай, яхнии, супи, десерти.

Той е не само ароматен и придава повече богатство на ястията, но и има и редица ползи за здравето.

Вижте някои от тях.

Внимание! Преди употреба се допитайте до лекар.

1. Срещу лош дъх. Известно е, че кардамонът е много ефективно средство срещу халитоза, известна още като лош дъх. Според западни учени, кардамонът действа ефективно срещу орални патогенни бактерии като Streptococcus mutans и Candida albicans.

2. Спомага за понижаване на кръвното налягане. Това е от ключово значение за поддържане на здравето на сърцето и бъбреците. Според западни изследвания, кардамонът не само помага за намаляване на кръвното налягане, но също така повишава общия антиоксидантен статус с 90 процента.

3. Помага в контрола на диабета. Подправката съдържа високи количества манган. Някои западни изследвания показват, че хората, диагностицирани с диабет, имат ниски кръвни нива на микроелемента манган. Клинично проучване установява, че диабетиците, които имат по-високи нива на манган в кръвта, са по-защитени от „лошия“ LDL холестерол, отколкото тези с по-ниски нива.

4. Подпомага храносмилателната система. Кардамонът се използва в китайската традиционна и аюрведическата медицина за облекчаване на храносмилателни проблеми. Подправката също така стимулира метаболизма, като се имат предвид нейните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase