Снимка: БГНЕС

Няма признаци за нова зараза в Китай. Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков в студиото на NOVA. До момента се знае, че оприличаваната на пневмония болест, застигнала много деца, е причинена от повече от един патоген. Затова тя не може да се определи категорично към някоя от съществуващите.

Д-р Марков припомни, че преди около седмица Китай докладва повишен брой случаи на заболявания. Едновременно с това международното общество за инфекционзни болести доказа същото. Преди дни СЗО поиска Китай да докладва относно този случай. Според предоставената информация стана ясно, че при заболелеите най-често става дума за изолиране на микроплазма бактерии. Това се знае на база на докладваната от Китай информация.

Според д-р Марков не става дума за нов патоген и светът няма повод за притеснение.

"Понякога въздушнокапковите инфекции започват по-рано от обичайното, или пък са в по-висок пик. Не е задължително да е започнала за нова пандемия", обясни епидемиологът.

По негови думи до скоро Китай е имал много строга политика на движение - това може да бъде една от причините населението да боледува повече, тъй като сега се смесва повече със света, а имунитетът му е отслабнал за някои вируси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase