Снимка: Istock

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Той играе роля в изграждането на клетъчните мембрани, образуване на надбъбречните и половите хормони, жлъчните киселини и много други. По-голямата част от него се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храната. Твърде високите нива на „лош“ холестерол (LDL) в кръвта ви може да увеличи шансовете ви да развиете сериозни болести като сърдечни заболявания, инсулт и други. Как да се предпазите от вредните му последствия, без да спирате да хапвате вкусно? Ето някои храни, които ще ви помогнат за това:

Ягоди

Тези любими горски плодове, освен вкусни, се оказват и много полезни. Според изследване на Държавния университет в Сан Диего, хора, които консумират ягоди всеки ден, са понижили кръвното си налягане и са подобрили сърдечносъдовите рискови фактори. Друго проучване, публикувано в списание Nutrients, пък установило, че яденето на ягоди подобрява липидния профил на кръвта и понижава LDL холестерола.

Едамаме

Тези млади зелени соеви зърна, притежават маслено-сладък вкус и са източник на протеини, богати са на разтворими фибри и са с високо съдържание на изофлавони (растително съединение, което понижава общите нива на холестерола в кръвта). За да си го приготвите, сварете прясно едамаме в леко подсолена вода за 3 до 5 минути. След това охладете, като потопите в ледена вода и отцедете. Сервирайте зрънцата, поръсени с щипка морска сол.

Картофи

Знаете ли, че печените картофи осигуряват повече калий, който е полезен за сърцето, отколкото бананите? Един средно голям печен картоф с кора, който тежи около 100 грама, съдържа 573 милиграма калий, докато същото количество банани има само 358 милиграма. Този минерал помага за регулиране на кръвното налягане. За да увеличите максимално съдържанието на фибри, яжте кората, както и месестата част. Един печен картоф с кора съдържа общо 14 грама фибри – 6 грама повече, отколкото се съдържат в картоф без кора.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase