Снимка: Istock

Свикнали сме да мислим, че когато изпитваме болки в определени части на тялото, това непременно е свързано с някаква болест. Ако някога сте изпитвали физическо неразположение, със сигурност сте проверявали поне веднъж симптомите си в интернет, но дали това винаги е сигнал за някакво сериозно заболяване? Може ли болките в тялото ви да са причинени от стрес? В следващите редове ще ви споделим някои признаци, които показват, че вероятно сте изложени на прекалено голямо количество стрес. Ето и някои от тях:

Проблеми със сърцето

Сърцето и кръвоносните съдове са двата елемента на сърдечносъдовата система, които работят заедно за осигуряване на храна и кислород за органите на тялото. Дейността им също е координирана в отговора на тялото на стрес. Острият стрес, било то моментен или краткотраен стрес (като спазването на крайни срокове, задръстванията или внезапното натискане на спирачките, за да се избегне инцидент), причинява ускоряване на пулса и по-силни контракции на сърдечния мускул, както и освобождаване на хормоните на стреса – адреналин, норадреналин и кортизол.

В допълнение, кръвоносните съдове, които насочват кръвта към големите мускули и сърцето, се разширяват, като по този начин се увеличава количеството кръв, изпомпвано към тези части на тялото. Това също е известно като реакцията „бий се или бягай“. След като епизодът на остър стрес премине, тялото се връща към нормалното си състояние.

Хроничният стрес, който е преживяван за продължителен период от време, може да допринесе за дългосрочни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Постоянното и непрекъснато увеличаване на сърдечната честота и повишените нива на хормоните на стреса и кръвното налягане могат да окажат влияние върху тялото. Този дългосрочен продължаващ стрес може да увеличи риска от хипертония, инфаркт или инсулт. 

Проблеми със стомаха

Червата имат стотици милиони неврони, които могат да функционират сравнително независимо и са в постоянна комуникация с мозъка. Стресът може да повлияе на тази комуникация и това може да предизвика болка, подуване на корема или пък друг вид стомашен дискомфорт. Червата са „обитавани“ от милиони бактерии, които могат да повлияят както на тяхното здраве, така и на здравето на мозъка.

Това пък може да повлияе на способността за мислене и дори на емоциите. Стресът е свързан с промени в нивата на чревните бактерии, които от своя страна могат да повлияят на настроението. По този начин нервите и бактериите на червата влияят силно на мозъка и обратно.

Ето защо стресът в ранна възраст може да промени развитието на нервната система, както и начина, по който тялото реагира на него. Тези промени могат да увеличат риска от по-късни чревни заболявания или дисфункция.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase