Снимка: архив, БГНЕС

"В момента има много различни вируси и Covid-19 е между тях. Моят призив е – "лекувайте се винаги като за Covid-19, имайте предвид Covid-19, ако пък не излезе Covid-19, добре". Това, че отпадна карантината, не означава, че вече го няма или е някаква настинка." Това мнение изрази пред БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма, член на УС на Националната пациентска организация по време на пандемията.

Сега се срещаме с правнуците на Омикрон, както професор в Щатите окачестви сегашните варианти, които вървят, допълни тя.

Това е сериозно заболяване, сериозни са и дългосрочните последствия от него, предупреди специалистът.

Сдружението е публикувало подробен протокол - терапевтична схема за приложение в домашни условия.

Д-р Михайлова съветва у дома да се използва "старото средство ацетилсалицилова киселина и то в 400-500 милиграма за десетина дни", което е с противотемпературно, противоболково, противосъсирващо действие. Препоръчват се още хранителна добавка, противовирусен препарат, пробиотик и друго старо лекарство, което се използва от десетилетия, "което много хора не го изписват, защото е 6-7 лева".

По думите ѝ всеки лекар си е изработил собствен протокол за лечение на Covid-19, който смята за успешен.

Нищо не гарантира развиването на постковид синдром, подчерта д-р Павлина Михайлова и допълни, че няма значение как си прекарал заболяването, как си се лекувал и дали си направил профилактика на постковид.

"Постковид в момента е тера инкогнита. Вече се оформят болести, които са нови, непознати за човечеството. Те се развиват след ковид. Имам предвид няколко такива неврологични. Имаме нови болести, които още не са дефинирани. (...) В момента говорим за скритата пандемия, която си върви паралелно. Не знаем колко хора ще бъдат увредени след една година. Говорим за инвалидизиращи симптоми и страдания", коментира д-р Михайлова.

Според нея трябва да се направи информационна кампания за постковид у нас.

"След ковид медицината се промени. Минал ли е през теб този вирус, ти не си същият", каза д-р Михайлова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase