Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът на Американското дружество по деменция в Америка Кевин Джеймсън изброи достъпни и ефективни начини за предотвратяване на сенилна деменция.

Пред Daily Mirror. Джеймсън отбеляза, че деменцията може да се появи поради генетично предразположение, но много често причината за заболяването е естественото стареене на тялото, ускорено от лошите навици и лошия начин на живот. За да запазите тялото си младо и умът си бистър по-дълго, той препоръчва постоянно да учите и да опитвате нещо ново.

Той също така посъветва да се обърне внимание на здравето на очите и остротата на слуха. „Ако човек има нужда от очила, но не ги използва, мозъкът му получава по-малко сензорна информация и стимулация. Това постепенно намалява когнитивните му способности“, твърди Кевин Джеймсън, цитиран от БГНЕС.

Джеймсън също призова за по-честа комуникация с други хора, за да се поддържа мозъчната активност. Той обясни, че по време на комуникация мозъкът получава добра тренировка, тъй като не само обработва сензорна информация, но и я анализира, запомня и формулира отговор.

Като друг достъпен начин за запазване на когнитивните способности до дълбока старост специалистът посочи грижата за общото здраве, тъй като високите нива на захар и кръвно налягане също влияят върху развитието на деменция.

По-рано ръководителката на британска благотворителна организация Хилда Хайо назова малко известен признак на сенилна деменция. Хората с това състояние често се страхуват от фойерверки, каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase