Снимка: Istock

Майораната е една от многото билки, присъстващи в нашата кухня. Тя обаче не е сред най-популярните, като черния и червения пипер например, но заслужава вниманието ви. Определено майораната е билка и подправка, която не само ще направи ястията ви по-вкусни, но и ще подпомогне подобряването на здравословното ви състояние.

Майораната е източник на много витамини и минерали. В нея се съдържат полифеноли, вид антиоксиданти, които имат мощно противовъзпалително действие. Те се борят с окислителните процеси в клетките, причинени от стрес и влияние на свободните радикали.

Заради съвкупността си от прекрасни микроелементи, майораната е един чудесен избор за повече здраве, който да направите.

Можете да включвате майораната по много начини в храненето. Тя е подходяща за овкусяване на меса, салати, печени ястия с месо и зеленчуци, прекрасна е и като добавка към маринати.

Защо майораната е така полезна за здравето?

Подобрява храносмилането

Майораната е много богата на фибри. Те в комбинация с антиоксидантите стимулират работата на червата, успокояват нервния стомах, облекчават запека и улесняват изхожданията.

Превенция на камъни в жлъчката

Минералите и фибрите в майораната имат диуретичен ефект. Това стимулира производството и отделянето на урина от бъбреците, което намалява риска от поява на камъни. Майораната е богата на калий, който контролира водно-солевия баланс в тялото. Това е важно от гледна точка на превенцията на образуването на калциеви маси.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase