Снимка: Istock

Цикорията е прекрасно на вкус растение, което има невероятни ползи за здравето. Може да ви звучи екзотично и средиземноморско, и това не е изненада, защото се използва именно в кухнята на средиземноморските народи. Цикорията заслужава място и във вашата кухня, защото притежава феноменални хранителни и здравословни качества, които могат само да обогатят храненето ви и да допринесат за здравословното ви състояние.

Защо цикорията е толкова полезна?

Съдържа ценни витамини и минерали

Цикорията е богата на много микроелементи, сред които витамини А, В6, К, Е, С. Тя е прекрасен източник и на манган, калций, калий, желязо, цинк, магнезий, фолиева киселина. Съдържа и множество фибри, които са важни за редица функции на организма, включително на сърдечносъдовата и храносмилателната системи.

Стимулира сърдечносъдовото здраве

Фибрите, витамините и минералите в цикорията намаляват сърдечносъдовия риск и подобряват функциите на кръвоносните съдове и сърцето. Редовната консумация на цикория допринася и в контрола на кръвното налягане.

Намалява риска от рак

Заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си, цикорията понижава и риска от рак. Свободните радикали и стреса в клетките създават условия за развитие на туморни клетки. Антиоксидантите имат за задача да неутрализират тези ефекти, а цикорията е изключително богата на тези биоактивни елементи. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase