Снимка: Istock

Едва ли има жена, която да не е наясно с думата „диета“. Що се отнася до здравословното хранене, някои от нас дори са експерти! Със сигурност няма режим на хранене, в който да не се споменава консумацията на ядки. Но тук идва и един по-особен момент – те всъщност са доста калорична храна. Кои от тях можете да консумирате и в какво количество? Ето и някои насоки:

С какво са полезни ядките?

Въпреки че те са богати на мазнини, според редица проучвания, ядките могат дори да ви помогнат да отслабнете. Не е ясно на какво точно може да се дължи това, но според някои експерти, хората, които включват ядки в диетата си имат като цяло по-здравословен избор относно хранителните продукти. Тъй като те са питателна и засищаща храна, можете много лесно да ги използвате за междинно хранене (снак) преди или след обяд. Комбинацията от протеини и мазнини ще ви помогне да се чувствате сити по-дълго, като по този начин ще можете да намалите обема на последващото си основно хранене.

Ядките могат да стимулират изгарянето на мазнини и калории

Някои данни сочат, че консумацията на ядки може да увеличи броя на изгорените калории в покой. Едно проучване установило, че участниците изгарят с 28% повече калории, след като са консумирали храна, съдържаща орехи, отколкото след консумацията на храна, съдържаща мазнини от млечни източници. Друго проучване установило, че добавянето на фъстъчено масло в продължение на осем седмици води до 5% увеличение на изгарянето на калории.

Какви ядки да изберете?

Орехи

Орехите съдържат омега-3 мастни киселини, протеини и фибри. Те са с високо съдържание на полиненаситени мазнини, които поддържат холестерола ви нисък и предпазват здравето на сърдечносъдовата ви система. Освен това в състава им влиза и алфа-линоленова киселина (получена от растения омега-3 мастна киселина, която може да стимулира организма ви да изгаря мазнините по-бързо). Консумацията на орехи може да доведе до загуба на тегло както при диета с ниско съдържание на мазнини, въпреки че ядките са с по-високо съдържание на мазнини и калории. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase