Снимка: Istock

Запекът е едно от най-честите състояния на храносмилателната система, от което е известно, че повече страдат жените. За него е характерно изхождане, което се случва и по-трудно, но и не напълно изпразване на червата. Подуването на корема, газовете, също са характерни за него. Има редица причини, които могат да доведат до появата на запек, сред които са стрес, неправилно хранене, недостатъчна консумация на вода, фибри, застоял начин на живот и други.

Консултацията със специалист винаги е важна, но изборът на храни също.

Вижте  някои от полезните зеленчуци, за които е известно, че помагат при запек.

Земна ябълка или йерусалимски артишок

Това е кореноплоден зеленчук, който прилича на картофи, има леко орехов вкус, но за разлика от тях в него не се съдържа нишесте. Земната ябълка съдържа също полезни фибри, наречени инулин, които действат благоприятно на червата и се смята, че могат да помогнат при запек.

Бамя

Бамята можем да я хапваме в ястия, под формата на туршия. Високото съдържание на фибри в бамята помага за насърчаване на редовните движения на червата и намалява появата на запек. За този зеленчук е известно още, че има ползи и за здравето на сърцето, костите, имунитета и други.  

Зелен грах 

Вкусният грах принадлежи към семейството на бобовите растения и е известен със способността си да възстановява храносмилателния тракт. Този зеленчук е много богат на полезни фибри, за които е известно, че стимулират функцията на червата. Фибрите в граха присъстват в две форми – неразтворими и разтворими. Разтворимите фибри действат като пребиотик, който подхранва полезните бактерии в червата, докато неразтворимите увеличават обема на изпражненията, абсорбцията на вода и регулирането на червата. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase