Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти.
Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?
Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина).
Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола.
Лукът редуцира риска от диабет
Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина.
Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми.
Лукът контролира холестерола
Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
9
Върху...
преди 6 месеца...филийка хляб нареждате тънко нарязана сланинка, поръсвате с шарена сол, после лучени пръстенчета, втора филийка отгоре и запичате в партигрила. Две такива и половинка червено вино ви оправят вечерята.
8
Анонимен
преди 6 месецаКогато махаш люцпите на лука, не ги изхвърляй. Свари ги и си пий от Люспите на Лука чай, за здраве!
7
Анонимен
преди 6 месецаСамо ***, бутико тротинеткаджия или крафт бираджия може да се оплаква, че лукът му люти! Истинският балканец муха чесън с люти чушки хабанеро или скорпион!