Снимка: Istock

Лукът е не просто прекрасна добавка към всяко ястие и салата. Той придава чудесен вкус и прави изживяването от храната още по-вълнуващо. Но той е и много полезен. Лукът притежава невероятни хранителни вещества, заради които подобрява здравословното състояние в много аспекти.

Защо лукът трябва да присъства всеки ден на трапезата ви?

Лукът съдържа много минерали, сред които безценните калий, манган, магнезий, както и витамините С, В6 (фолиева киселина).

Освен това лукът е изключително богат на фибри и вода, което го прави прекрасен за метаболизма, хидратирането, осигуряването на енергия и баланс на кръвната захар, инсулина, холестерола.

Лукът редуцира риска от диабет

Тъй като лукът е беден на захари и богат на фибри, той е прекрасно природно средство за естествен баланс и контрол на кръвната захар. Когато тя е в контролирани стойности и без резки скокове и спадове в организма, това не предизвиква скокове и в инсулина.

Този баланс е от съществено значение за превенцията и контрола на диабета и свързаните с него метаболитни проблеми.  

Лукът контролира холестерола

Лукът трябва да присъства ежедневно на трапезата ви под някаква форма, защото ще ви помогне да се справите с високия холестерол. Той е богат на фибри и вода, които допринасят за намаляването на лошия холестерол и превенцията на запушване на кръвоносни съдове.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase