Снимка: Istock

Всеки има своите любими храни, които включва в ежедневното си меню. Знаем, че е важно да се храним разнообразно, затова се стараем да не изключваме групи храни. Въпреки това понякога след консумацията на някои може да задържим излишна вода, да сме подпухнали или с дни коремът ни да е подут и да страдаме от газове.

Дъвка, бира, цитрусови плодове, царевица, нахут, патладжан, са сред храните, които могат да раздразнят червата ни.

Вижте още 10 храни, с които е добре да внимавате.

1. Газирани напитки – Те съдържат много изкуствени подсладители, които сами по себе си могат да причинят подуване и дразнене на стомаха.

2. Подсладители като сорбитол, еритритол, ксилитол – Това също са захарни алкохоли и са виновници за подуване на корема и образуването на газове, диария. Захарните алкохоли имат различна химична структура от истинската захар, която влияе върху начина, по който тялото ги метаболизира.

3. Кръстоцветни зеленчуци – Отново поради сложните им захари и високото съдържание на фибри, не всяка храносмилателна система приема добре зеленчуци като брюкселско зеле, карфиол, броколи. Те са полезни, но консумацията им може да доведе до газове и подуване на корема.

4. Лук – Той съдържа значително количество фруктани – вид въглехидрат, който е по-труден за разграждане в стомашно-чревния ни тракт. Някои хора нямат проблем с консумацията на пресен лук, но при термично обработения им се появяват неразположения.

5. Чесън – Чесънът също съдържа фруктани, които водят до появата на газове в червата. Консумацията на подправката може да доведе и до образуването на киселини в стомаха.  

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase