Снимка: Pixabay

След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет - пациенти биват връщани от аптеките заради това, че конкретното лекарство в рецептата им не е в наличност. Фармацевтите настояха да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен. Българският лекарски съюз пък отправи тежки упреци към аптекарите и постави под въпрос досегашната им работа. От организацията твърдят, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти.

„БЛС настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат публикувани всички лекарства, с които в момента България разполага. Оказа се, че това било страшен проблем, не могат да ни информират”. Това заяви д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС, пред Нова телевизия.

По думите му, ако това беше факт, след като се въвеждат 2 групи лекарства, които ще бъдат изпълнявани само с електронна рецепта, то сега лекарите щяха да знаят какво могат да изпишат на пациентите.
„Когато се отпуска електронна рецепта по НЗОК, за разлика от т. нар. бяла за свободно изпълнение е, че Касата заплаща, когато се изпълни рецептата в аптеката. А в случая пациентът заплаща цената на медикамента”, заяви Брънзалов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обясни откъде идва проблемът:

„Сега някои лекари разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни НЗИС номера. Така когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, той трябва да се даде точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, заяви Костов.

Той допълни, че има разлика между регистрираните в България лекарства и наличните. „Фармацевтът е този, който знае какво има в момента. Това е много динамичен процес, защото едни лекарства ги няма в момента, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да показва наличните лекарства", каза Костов.

Д-р Брънзалов коментира, че за 2 дни са издадени около 26 000 електронни рецепти. „По 12 500 нещо е отпускано. При 4000 рецепти лекарят е позволил генерично заместване. За другите не се знае какво е станало с тях, най-вероятно са отпуснати, ние сме за контрола. Много аптеки са буквално магазини”, заяви Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase