Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между етеричните масла от портокал, роза, пачули, лавандула, мента? За тези аромати се смята, че са едни от най-подходящите в борбата с негативните емоции и депресията. Въпреки че есента ни носи своята красота и приятни емоции, преходът към този сезон след любимото ни лято може да бъде по-труден в емоционален план.

Разходките в слънчеви дни, спорт, здравословно хранене и създаването на приятни занимания, са част от нашата „терапия“ срещу сезонната депресия. Етеричните масла са част от нея. Тях можем да добавяме в дифузер, аромалампа, отпускаща вана, към лосиона за тяло, маските за лице. Хубаво е, когато сме решили да закупим етерични масла, да се допитаме до специалист, който да ни насочи в какви количества и комбинации да ги ползваме, за да извлечем максимален ефект от тях.

Кои други масла, освен гореизброените действат срещу лошо настроение?

Масло от бергамот

Уникален аромат, който може да ни помогне в това да отпуснем сетивата си, да се успокоим, да възстановим тонуса и доброто настроение. Маслото от бергамот е едни от най-добрите за справяне с есенната депресия, тъй като се смята, че помага за намаляване на проблемите със съня.

Масло от жасмин

Когато говорим за жасмин, за красивите му цветове и за аромата му, няма място за депресия. За това етерично масло е известно, че помага за укрепване на духа, повишава самочувствието и насърчава позитивното мислене. Жасминовото масло се смята и за едно от най-добрите за намаляване на чувството за страх.

Масло от кардамон

Маслото от кардамон е друго етерично масло, което можем да добавим в дома си през есенно-зимния сезон. В дните, в които се чувстваме потиснати, ароматът му може да помогне за повдигането на духа ни. Кардамонът приканва към умствена яснота и баланс, което го прави и подходящ за онези, чиято работа изисква повишено внимание. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase