Снимка: Istock

Вероятно сте чували или сте срещали някъде наименованието андрографис, но не знаете, че това е растение, което е родом от южноазиатски страни като Индия и Шри Ланка. Използва се в традиционната китайска медицина и аюрведа. Андрографис бива наричана също „индийска ехинацея“, тъй като също като билката ехинацея подпомага цялостното здраве.

Доказано е, че андрографисът съдържа няколко съставки с уникални биологични свойства. Изследвания показват, че екстрактите и чистите съединения на растението имат антимикробни, антиоксидантни, противовъзпалителни, антидиабетни и имуностимулиращи функции. Известно е, че андрографис може да помогне за облекчаването на настинката и високата температура.

Въпреки това, билката не е подходяща за бременни, кърмещи жени, деца, хора с автоимунни заболявания, ниско кръвно налягане, приемащи лекарства срещу образуването на кръвни съсиреци.

Винаги преди употреба на билката се допитвайте до лекар!

Повече за ползите от билката вижте в лседващите редове. 

Бори се с инфекциите и повишава имунитета

Традиционно андрографисът се използва за облекчаване на симптомите на респираторни инфекции и за укрепване на имунитета. Известно е, че растението има антимикробни и антивирусни свойства, за които е доказано, че се борят с инфекциите. Съединенията на растението са показали антибактериална активност срещу Salmonella, Shigella, E. coli и Staphylococcus aureus. Учени са доказали, че андрографолидът, който е активно съединение в андрографиса, има антивирусни свойства и може да ограничи репликацията на вируса и индуцираната от вируса патогенеза.

Действа като антиоксидант

Западни проучвания показват, че андрографис съдържа антиоксиданти, които предпазват човешкото тяло от оксидативно увреждане, като елиминират свободните радикали.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase