Снимка: Istock

Хистаминът е химикал, който се освобождава от белите кръвни клетки, когато имунната система се защитава срещу потенциален алерген. Този процес би могъл да възникне вследствие на предизвикващи алергия агенти като цветен прашец, мухъл, влага, прах и определени храни. Сезонните алергии често са причина за отделянето на хистамин в тялото, но храните също могат да съдържат този химикал. Не бива да забравяме, че от сезонни алергии страдаме не само през пролетта. Есента и зимата в природата също се наблюдават цъфтежи на определени видове.

При наличието на алергия или съмнение за нея, е важно да потърсим лекарска помощ. Може да ни се назначи тест, определени медикаменти, да се препоръча следването на диета, която включва избягването консумацията на храни, съдържащи хистамин.

Повечето хора могат да понасят храни с високо съдържание на хистамин, но приблизително 1% от населението има непоносимост към хистамин. При тези хора хистаминът се натрупва в тялото и не се разгражда правилно.

Това може да предизвика реакция на имунната система, водеща до симптоми като диария, задух, главоболие или кожно дразнене.

Сред храните, за които е известно, че съдържат повече хистамин и могат да влошат алергиите са домати, спанак, патладжани, черен чай, какао, шоколад, консервирани храни, ягоди, сушени плодове. С кои други храни е добре да се внимава, особено по време на алергия, вижте в следващите редове. 

Колбаси

Те също е добре да се избягват, ако страдате от алергия. Затова избирайте качествено прясно месо, вместо колбаси, пушени меса. Според западно проучване, нивото на хистамин в месото може да се промени в зависимост от метода на готвене. За повечето меса варенето намалява нивото на хистамин, а печенето на скара го повишава. 

Бобови растения

Установено е, че бобовите растения като боб, нахут и фъстъци са основни алергични тригери сред пациентите с астма и тези с подуване на лигавиците, които покриват вътрешната част на носа. Ето защо, ако дори сезонната ви алергия напомни за себе си, избягвайте консумацията на тези храни. 

Ферментирали храни

В този списък влизат не само любимите на много хора туршии. Нивото на хистамин във ферментиралите храни може да варира в зависимост от техниките на приготвяне и продължителността на „стареене“. Доказано е, че киселото зеле например, съдържа висока концентрация на хистамин в сравнение с други обичайни храни. За тези хора, които са чувствителни към хистамин, консумацията на кисело зеле или други ферментирали храни, може да увеличи симптомите на алергия. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase