Снимка: Istock

Червените боровинки са превъзходна храна, която е ценна за здравето по много причини. Неслучайно червените боровинки са основна активна съставка на редица лекарствени продукти и хранителни добавки. Те съдържат активни вещества, които имат способността да подобряват цялостното здраве по много начини.

Сокът от червени боровинки съдържа тези вещества в концентрирано количество, което го прави изключително полезен за здравето. Той е концентриран и наситен с витамини С, Е, витамини от група В, особено В6. Освен тях съдържа високи нива на минералите желязо, фосфор, натрий, калий, цинк, магнезий, калций.

Сокът от червени боровинки е много богат и на антиоксиданти, които са важни за намаляване на общото възпаление в клетките и тъканите, причиняващо предпоставки за хронични и дегенеративни заболявания, включително рак.

Защо сокът от червени боровинки е полезен за здравето и защо е добре да го пиете по-често?

Предпазва от рак

Сокът от червени боровинки съдържа големи количества антиоксиданти. Благодарение на тях има свойството да намалява риска от рак. Антиоксидантите противодействат на свободните радикали, причиняващи стрес и изменения на клетъчно ниво, като това тяхно действие понижава риска от възникване на рак.

Подобрява функциите на пикочната система

Сокът от червени боровинки има диуретичен ефект. Той стимулира отделянето на урина, което допринася за прочистването на уринарния тракт от бактерии и инфекции. Сокът от червени боровинки стимулира и бъбречната функция, така че бъбреците да могат да отделят токсините по-лесно от тялото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase