Изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България е една от крачките в стратегията за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

"Центровете са важни, тъй като сърдечно-съдовите заболявания, по-специално миокардният инфаркт и мозъчният инсулт, са убийци на нашето общество. България е една от най-засегнатите страни като болестност и смъртност от мозъчен инсулт. Исхемичният мозъчен инсулт се лекува по най-правилния начин, според последните клинични ръководства, с навременно ендоваскуларно лечение, което цели отваряне с катетър на артерията, предизвикала исхемично-мозъчен инсулт", каза кардиологът проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тази практика е започната от неговия екип преди повече от 15 години.

"На една от презентациите присъства министърът. Въпреки че с практиката сме започнали навреме, все още сме в началото на пътя като национална практика. Тя се утвърждава със съответните мерки на институциите и има призив практиката да бъде установена във всички европейски страни", обясни кардиологът.

Центрове за лечение на инсулт в България има, но са малко и няма изградена стратегия, при която лекарите от Спешна помощ да транспортират пациент към тези центрове, без да има междинни звена.

"При мозъчния инсулт времето е живот. Колкото по-кратко време минава от началото на симптомите до отварянето на артерията, толкова по-голям е шансът на пациента не само да бъде спасен, но и да бъде спасен от инвалидност. Инсултът е свързан с между 15-20% естествена смъртност. Още по-голяма е инвалидността", коментира специалистът.

Проф. Петров напомни колко е важна превенцията.

"Множество проучвания показват, че превенцията може да намали честотата на сърдечно-съдовите заболявания, съответно инвалидността и смъртността от тях. Ние изработихме такава програма. Надявам се, че когато бъдат въведени сериозните програми за превенция, ще си дадем сметка каква част от мозъчните инсулти и миокардни инфаркти могат да бъдат предотвратени", увери кардиологът и изрази надежда скоро да бъден внесен проектът за промяна на законодателството, което призовава институциите да бъде обучавано населението за даване на първа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase