Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По-озеленените квартали имат по-здрави жители, а смогът може да ни вкара в болница дори след седмица, показват резултатите от две първи по рода си проучвания за обществено-здравните ефекти от замърсения въздух в градовете в България.

Двете задълбочени изследвания, извършени от български учени и организации с обществена полза, разглеждат отражението на основни замърсители върху общественото здраве в град София от две допълващи се гледни точки и показват тревожни взаимовръзки.

Първото проучване е по проект, финансиран от Министерството на образованието и науката, и в него са участвали специалисти от различни области и институции, обясни пред БНР-Радио София доц. Ренета Димитрова от катедра „Метеорология и геофизика“ на Физическия факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“. То обхваща 10 години и изследва краткосрочните или остри ефекти от замърсяването върху усложнението на хроничните заболявания и ръста на хоспитализациите като последствие.  

Второто проучване е финансирано от фонд „Научни изследвания“ и в някаква степен е продължение на първото. То изследва влиянието на факторите на замърсяване в Пловдив и Варна.

Доц. Димитрова потвърди, че най-голямото замърсяване в градовете причиняват отоплението с твърдо гориво и автомобилният трафик.

Но делът им много зависи от района на града.

Тя обърна внимание и на шумовото замърсяване - повишаване на самолетния шум само с 5 децибела допринася за 20% по-лошо здравословно състояние.

„Институциите може да помогнат, но трябва да разберем, че от нас, хората, зависи подобряването на средата, в която живеем“, изтъкна още Ренета Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase