Снимка: Istock

С напредването на възрастта костите ни губят костна плътност, което увеличава риска от травми. Напредването на възрастта е рисков фактор и за развитието на остеопороза, при която също губим костна плътност. Редовната спортна активност и здравословният начин на хранене могат да ни помогнат да заздравим костите си.

Минералът калций винаги е бил считан за основно хранително вещество за оптимално здраве на костите, в зависимост от това колко добре се усвоява от тях. Според учени, консумацията на здравословни протеини може да ни помогне да усвояваме по-добре калция.

Вижте 7 вкусни храни, които са богати на протеини.

Яйца

Те са друга храна, която е много полезна за здравето на костите. Едно яйце съдържа около 7 грама протеин. Яйцата ни осигуряват ситост, повече енергия, което е важно, ако спортувате активно. Спортната активност също подобрява състоянието на костите. Яйцата са богати на холин (витамин В4), витамини А и D, като за D знаем, че е важен за костното здраве.

Фъстъци

Обичаме да ги хапваме печени или под формата на качествен фъстъчен тахан или масло. Тези ядки са много богат източник на протеини. В 100 г от тях се съдържат около 28 грама протеини. Толкова са ни вкусни, че лесно можем да надвишим консумацията им, затова трябва да внимаваме.

Месо, риба и пиле

Тези храни, когато ги консумираме балансирано и разнообразно, ни осигуряват висококачествен протеин, особено ако сме успели да си осигурим качествени меса и риби. Така например в 100 г свинско месо се съдържат около 18 грама протеини, 100 г бяла риба ни осигурява около 24 грама протеини. В 100 г пилешко месо се съдържат около 28 грама протеини.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase