Снимка: Istock

За настинките и грипа няма сезон. И все пак с настъпването на есенния период имунитета ни е изложен на по-голям риск от вируси. Важно е преди да започнем да изпитваме неразположения, да се погрижим за подсилването на имунитета си. Вижте кои ароматни билки могат да ви помогнат.

Внимание! Преди прием се допитайте до лекар.

Ехинацея

Ароматната и красива ехинацея е известна със своите имуностимулиращи ефекти. Някои изследвания показват, че билката може да намали продължителността на настинка и грип. Ехинацея можем да намерим под формата на чай, хранителна добавка. Според западни проучвания, приемането на ехинацея може да намали риска от настинка с повече от 50 процента.

Мащерка

Мащерката се смята за една от най-тонизиращите имунната система билки, а хубавото е, че не само може да я добавяме към нашите ястия, но и да я консумираме под формата на чай в комбинация и с други полезни билки. Тя съдържа веществата тимол и карвакрол, за които е известно, че химически са много сходни.

Тимолът поддържа имунната система и действа срещу бактериите, докато карвакролът е мощно антибактериално и противогъбично вещество, сочат изследвания. Етеричното масло от мащерка е най-ефективно срещу бактериите, следвано от маслото от риган. Етеричното масло от мащерка е подходящо за арома лампа, масаж на тялото (в комбинация с базово масло), вана.

Риган

Риганът не само добавя повече вкус към ястията ни, но и укрепва имунната система, което го прави чудесна билка за есенния сезон. От него можем да си приготвим и отвара, като за нея се смята, че помага при кашлица, настинки, болки в гърлото, гадене, стомашни неразположения и храчки. Риганът съдържа съединения също като мащерката, за които се смята, че имат антибактериални свойства – карвакрол и тимол. Според западно проучване, риганът е ефективен срещу 23 вида бактерии. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase