Снимка: Istock

Велоергометърът е един от най-полезните уреди, които можете да изберете за домашните си тренировки. Не го пропускайте и когато сте във фитнеса, защото този уред носи ползи едновременно в намаляването на теглото и стягането на мускулатурата.

Ако предпочитате да тренирате вкъщи и се чудите на какъв уред да се спрете, вижте защо велоергометърът е най-добрият избор за отслабване и стягане.

Велоергометърът е полезен за сърдечносъдовата система

Карането на велосипед или велоергометър е много важно за сърдечносъдовата система, защото представлява кардиотренировка. Кардиото ускорява сърдечния ритъм, забързва метаболизма и създава предпоставки за намаляване на холестерола и кръвното налягане.

Всички тези полезни ефекти влияят изключително добре на сърцето и кръвоносните съдове, като намаляват втвърдяването на стените на артериите, което е важно за превенцията на атеросклероза и запушвания.

Подобрява дихателната функция

Кардиотренировките, част от които е и карането на велоергометър, подобряват както сърдечносъдовата, така и дихателната система. Това е така, защото тези две системи са неразривно свързани.

Когато ускорявате пулса и същевременно напрягате мускулатурата, карайки велоергометър, вие учестявате и дишането. Това прочиства белия дроб, увеличава капацитета му и ви прави по-издръжливи. Подобряването на функциите на белия дроб е от значение и за добрия имунитет и устойчивостта на дихателната система към болестотворни микроорганизми.

Ускорява процеса на отслабване

Редукцията на телесното тегло се постига най-ефективно при комбинация от здравословна диета, силови и кардиотренировки. Тази съвкупност ви помага да премахнете излишните мазнини по-лесно. А велоергометърът съчетава именно кардио и силови тренировки, което ви носи двойна полза.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase