Снимка: Istock

От векове билките са част от живота ни. Чували ли сте за билката лопен? Тя също се използва от древни времена. Днес лопен може да се намери под формата на чай, хранителна добавка, масло, тинктура. Смята се, че помага при ушни инфекции, херпеси, високо кръвно, атеросклероза, възпаления на пикочния мехур и други.

Западни изследвания на растението показват, че то съдържа флавоноиди, сапонини, танини, терпеноиди, гликозиди, въглехидрати, протеини, мазнини и масла.

Вижте още няколко ползи за здравето от билката лопен. Внимание! Преди прием на билката, задължително се допитайте до лекар!

Облекчаване на респираторни заболявания

Чаят от лопен може да помогне за естествено подобряване на широк спектър от проблеми на горните дихателни пътища, включително бронхит, суха кашлица, възпалено гърло, обща пресипналост и тонзилит. Лопенът при астма може да бъде ефективен поради успокояващото си въздействие върху бронхиолите.

Улеснява откашлянето

Билката лопен има отхрачващо действие,, което пък улеснява откашлянето. Много е важно да се отдели слузта от дихателните пътища, смятат западни специалисти. Ако тя остане в белите дробове, може да доведе до блокирането на въздушния поток и в тежки случаи това може да доведе до белодробен колапс.

При безсъние

Според западни изследвания, чаят от лопен може да помогне при безсъние. Корените, листата и цветята на растението лопен също притежават седативни свойства, които помагат за разрешаването на проблемите със съня.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase