Снимка: Istock

Витамин С е известен с това, че е водоразтворим витамин, от който тялото ни се нуждае, за да изпълнява нормално множество ежедневни функции. Тъй като организмът ни не го съхранява, много по-лесно е да се стигне до дефицит на витамина.

За да намалим този риск е важно редовно да консумираме плодове и зеленчуци или след консултация с лекар да започнем прием на хранителни добавки витамин С. Болките в костите и ставите е един от признаците на недостиг. Вижте още 10 признака, че тялото ви не получава достатъчно от този така важен антиоксидант.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки или при някои от изброените признаци, се консултирайте с лекар.

1. Страдате от кървящи и подути венци. Венците са изградени частично от колаген, поради което са склонни да бъдат по-чувствителни, когато нивата на витамин С спаднат.

2. Имате чести кръвотечения от носа. Кървенето от носа се появява, когато малките кръвоносни съдове в носа се спукат, така че честото кървене от носа е признак на слаби кръвоносни съдове в носа. От друга страна, кръвоносните съдове също се укрепват от колагена.

3. Косата ви е суха и накъсана. Състоянието на косата също зависи от колагена в тялото ни, което се нуждае от витамин С, за да се синтезира. Дефицитът на този антиоксидант може да е причина за влошаването на състоянието на косата.

4. По-бавно зарастване на рани. Възстановяващият механизъм на вашето тяло зависи отчасти от витамин С. При недостиг този процес е по-малко ефективен, причинявайки по-продължително кървене и по-бавно заздравяване на кожата и раните.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase