Снимка: Istock

Сладкото е нещо, което причинява немалко щети и вреди на организма и здравето. И това са само част от основните причини да се налага да го ограничите, а дори да го изключите. Ако се опитате да се предпазите от сладкото, но все ви се дояжда и не успявате да устоите, опитайте да потиснете глада за сладко с някои храни.

Тези храни имат свойството да утоляват глада за сладко без реално да сте се докосвали до него. Консумацията им ще ви помогне да успокоите желанието си да погълнете цял шоколад или торта, защото ще въздейства на същите рецептори, които се стимулират при консумация на сладкиши и захари.

Кои са храните, които потискат глада за сладко?

Черен шоколад

Черният шоколад съдържа захари, факт, но също така е много по-богат на антиоксиданти и мазнини, които потискат глада за сладко. Само едно или две парченца черен шоколад са в състояние да ви помогнат да не посягате към така вредните захари.

Антиоксидантите в него са полезни за сърдечносъдовата система, нервната система, ускоряват метаболизма и поддържат стабилни нивата на кръвната захар в тялото.

Канела

Канелата въздейства на рецепторите за сладко, като ги потиска и утолява глада за захари. Тя е много подходяща за диабетици и страдащи от различни метаболитни смущения хора, които се борят с наднорменото тегло.

Канелата е източник на антиоксиданти, които притъпяват глада за сладко, контролират кръвната захар, подобряват чувствителността на клетките към инсулина. Неслучайно тя е основна част от редица добавки и медикаменти за контрол на диабета и теглото.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase