Снимка: Istock

Алкално-киселинният баланс в тялото е от огромно значение за цялостното здравословно състояние и протичането на процесите в организма. Много е важно да се стремим да се придържаме към златната среда, защото крайностите могат да предизвикат сериозни проблеми.

Поддържането на киселинна среда в организма за дълъг период от време може да създаде условия за възникване на хронични заболявания, възпаления, дегенеративни процеси, рак. Високата киселинност в организма уврежда клетките, пречи на нормалното им делене и регенерация, а това създава условия за тяхното изменение.

Храната е един от най-важните фактори, които влияят върху това какъв ще бъде алкално-киселинният баланс в тялото. Чрез нея можете да контролирате средата в тялото, като коригирате така вредната висока киселинност с помощта на алкални храни.

Алкалните храни спомагат за понижаване на киселинността в организма. Алкалната среда в тялото подобрява имунитета, регенериращите и оздравителните сили на тялото, намалява риска от рак и дегенеративни хронични заболявания.

Кои са най-полезните алкални храни?

Банани

Бананите са много богат източник на калий, желязо и мед. Тези минерали действат алкализиращо и стимулират регенерацията на червените кръвни клетки. Бананите помагат и в контрола на кръвното налягане благодарение на калия в състава си.

Сини сливи

Сините сливи са алкална храна, която понижава киселинността в тялото. Те имат свойството да потискат вредното влияние на свободните радикали, намалявайки възпаленията в тялото. Понижават киселинността в организма, като предпазват от рак и подпомагат регенерацията и синтеза на червени кръвни клетки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase