Снимка: Istock

Ройбос е една чудесна билка, която произхожда от храст, виреещ в Южна Африка. От листата на ройбоса се прави чай, който има фантастични ползи за здравето, заради които заслужава специално място в рутината ви всеки ден.

Чаят от ройбос е изключително богат на антиоксиданти, които имат прекрасни ефекти върху организма. Антиоксидантите се борят с възпаленията, уврежданията в клетките, водещи до хронични заболявания, преждевременно стареене и рак.

Според проучванията чаят от ройбос съдържа многократно повече антиоксиданти от зеления чай, което го прави невероятно полезен и важен за здравето.

Защо чаят от ройбос е толкова полезен и защо е важно да го пиете колкото се може по-често?

Има мощни противовъзпалителни свойства

Чаят от ройбос притежава изключителни противовъзпалителни свойства, които дължи на богатството си на антиоксиданти. Сред най-специалните му активни вещества са аспалатин и нотофагин, които са фенолни съединения, имащи много силни свойства по отношение превенцията на ракови заболявания.

Фенолните съединения в чая от ройбос се борят със свободните радикали, причиняващи възпаления, стареене на клетките, видоизменението им и предпоставките за възникване на хронични, възпалителни, дегенеративни и ракови заболявания.

Помага за регулиране на кръвното налягане

Пийте чай от ройбос всеки ден по няколко пъти за балансирано кръвно налягане. Този чай има страхотни ползи в тази посока, защото подобрява кръвообращението, намалява съдовото съпротивление, прави стените на кръвоносните съдове по-еластични.

За по-добро храносмилане

Чаят от ройбос подобрява храносмилането и стимулира правилното усвояване на хранителните вещества. Той има успокояващ ефект за стомаха, като потиска киселините, раздразненията, оплакванията при гастрит и рефлуксна болест.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase