Снимка: Istock

Според историята, пътят на детокса на човешкото тяло може да бъде проследен още от древни времена. В наши дни, грижата за тялото и здравето е тема, която все по-често бива засягана, предвид света, в който живеем и храната и напитките, които консумираме. Стресът, мръсният въздух, липсата на редовна физическа активност, консумацията на храна с ниско качество, прием на медикаменти и т. н. водят до натрупването на токсини в тялото ни.

Чести боледувания, появата на автоимунни заболявания, чести главоболия, вяла кожа, напълняване, умора и т. н. са само част от признаците, че организмът ни се нуждае от детокс.

Разбира се, не бива да чакаме здравословното ни състояние да се влоши. С малки стъпки бихме могли всеки ден да допринасяме за този детокс. Ето например няколко чудесни подправки, за които се смята, че прочистват организма.

Куркума

Ярко обагрената куркума и една от най-често използваните в кулинарията подправки е от семейството на джинджифила. Заедно с него, куркумата се използва широко в аюрведическата и китайската медицина, като грижа при храносмилателни и чернодробни нарушения. Куркуминът е мощният фитохимичен компонент, който придава на куркумата нейния яркожълт цвят.

За него е известно, че стимулира производството на жлъчка от жлъчния мехур. Жлъчката елиминира токсините в черния дроб и допринася за подмладяване на клетките, които разграждат вредните съединения. Куркуминът е известен също със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Кориандър

Обикновено го добавяме към салати, супи, ястия, сосове, маринати, разядки. Според западни изследвания, кориандърът действа като естествен почистващ агент. Смята се, че съединенията в него се свързват с токсичните метали, които могат да попаднат в организма ни чрез храни, напитки, излагане на рискова околна среда и т. н. и спомагат за това да бъдат елиминирани от тялото ни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase