Снимка: Istock

Лятото ни дарява със свежи плодове, които ние с удоволствие консумираме. В средата на летния сезон можем да се насладим и на вишните. Сочни, сладки, но не твърде много, с леко тръпчив вкус, нямаме търпение да ги хапнем така, да ги приготвим на сладко, да опечем кекс или да са част от нашето здравословно смути, сок.

Вишните са едни от най-полезните летни плодове. Те съдържат голямо разнообразие от витамини и минерали, включително витамини А и С, калий, калций, фосфор и други. Консумацията им се свързва с редица ползи за здравето ни. В галерията ни може да видите няколко добри причини да не пропускате през лятото да си хапвате вишни.

Укрепват имунната система

Вкусните вишни са богати на флавоноиди, които са растителни пигменти, действащи като антиоксиданти и е известно, че поддържат имунната ни система, като се борят с вируси и бактерии. Вишните са особено богати на флавоноиди, наречени антоцианини. Според редица западни изследвания, тези съединения имат антимикробни свойства, които помагат в борбата с бактериите и инфекциите.

Помагат за намаляване на мускулни болки и възстановяване след спорт

Благодарение на своите мощни противовъзпалителни и антиоксидантни полифенолни съединения, според учени, вишните и сокът от тях се смятат за полезни за намаляване на възпалението в резултат на интензивни упражнения, подпомагат възстановяването при тренировка и облекчават/предотвратяват мускулните болки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase