Снимка: Istock

Колко често сте си задавали въпроса защо някои от хората, които познавате изглеждат по-възрастни от вас, докато други, които дори са с няколко години над вашите, правят впечатление със своята свежест и младоликост? Това как стареем не е само въпрос на генетика. Наличие на заболявания, прием на медикаменти, тютюнопушене, недостатъчна консумация на вода, също могат да ускорят процесите на стареене на тялото ни, сочат западни изследвания.

Кои са другите фактори, показващи, че вашето тяло може би старее по-бързо от нормалното?

По-често консумирате нездравословни храни

Знаем, че здравословното хранене е първата стъпка към постигане на добро здраве. Въпреки това, хранителните ни навици през целия ни живот, също могат да повлияят на това колко бързо остаряваме. За консумацията на предимно преработени храни и следването на интензивни диети, се смята, че може да увеличи скоростта, с която нашите клетки стареят.

Изследванията показват, че менюто с високо съдържание на захар и крайни продукти за напреднала гликация, също ускоряват процеса на стареене на тялото.

Продължително седене, липса на редовна спортна активност

Вярвате или не, липсата на физическа активност и упражнения може да доведе до преждевременно стареене. Застояването, обездвижването, ускоряват риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и други. Също така, с напредването на възрастта ние губим мускулна маса и сила, а спортът е най-добрият начин да ги поддържаме, дори и да ги повишим.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase