Снимка: Istock

Темата за здравето на щитовидната жлеза е все по-актуална, тъй като според статистиката над 600 000 българи страдат от нарушена функция на тази ендокринна жлеза. Този малък, но много важен орган е разположен в предната част на шията и отговаря за отделянето на хормони, които влияят върху скоростта на метаболизма и синтеза на протеини.

Нарушенията във функциите на тази жлеза са няколко – хипертиреоидизъм (когато тя произвежда прекалено голямо количество хормони); хипотиреоидизъм (характеризиращо се със занижена секреция на хормони); уголемяване на щитовидната жлеза (гуша); възпаление на щитовидната жлеза (тиреоидит); възли на щитовидната жлеза и рак. Разбира се, преди да предприемете лечение или пък промяна в диетата, винаги трябва да се консултирате с лекар. В следващите редове ще ви предложим няколко полезни навика, които ще подобрят здравето на щитовидната жлеза. Ето ги и тях:

Детоксикирайте черния си дроб

Консумацията на храни и напитки, които подобряват функцията на черния дроб и подпомагат детоксикацията могат да се окажат от основно значение за здравето на щитовидната жлеза. Черният дроб се свързва както с преработката на хормоните, които щитовидната жлеза секретира, така и с ускоряването на метаболизма. Храни, които могат да ви помогнат за по-добър детокс са: чесън, грейпфрут, червено цвекло, лимони, зелен чай, орехи, ябълки, куркума и канела.

Консумирайте храни с нисък гликемичен индекс

Подобни храни могат да се използват не само за да поддържате вашите килограми в норма, но и за да подобрите здравето на щитовидната жлеза. Гликемичният индекс на храните представлява числова скала, която показва как дадена храна се отразява на нивата на кръвната захар. Храните с нисък ГИ обикновено се отразяват по-умерено на нивата на глюкоза, докато тези с висок ГИ причиняват рязкото ѝ покачване, което може да доведе до т. нар. пикове на кръвна захар. След тези пикове обикновено следват резки спадове в нивата, при които ще почувствате отново желание да консумирате храни, които да повишат рязко кръвната захар.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase