Снимка: Istock

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който притежава много ценни хранителни вещества. Благодарение на тях то се счита за много полезно и е важно да бъде включвано в менюто. Но също така то може да се счита и за вредно, особено ако се консумира прекалено често и в големи количества.

С червеното цвекло трябва да се внимава. Ето защо.

Червеното цвекло може да оцвети урината

Консумацията на червено цвекло може да направи урината ви розова и дори червена, ако е в прекалено големи количества. Може да повлияе дори на изпражненията, като им придаде цвят на кръв. Това може да ви стресне, че имате кръвотечение от червата. Концентрираният сок от червено цвекло има още по-силен ефект в тази посока именно заради концентрацията си.

Червеното цвекло може да предизвика подагра

Червеното цвекло съдържа активни вещества, които окисляват клетките в организма. Повишените нива на киселинност създават условия за образуване на калциеви камъни. Те могат да се натрупат в жлъчката, бъбреците, а могат и да предизвикат подагра.

Камъни в бъбреците и жлъчката

Ако ядете прекалено много цвекло и то често, това повишава многократно риска от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката. Този ефект се дължи на високото съдържание на оксалати в цвеклото. Те създават условия за кристализирането им и образуването на твърди формации.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase